Η γαστρονομία της Τήνου
Λαχανικά, οπωροκηπευτικά, πατάτες, γαλακτοκομικά, όπως τα ονομαστά Τηνιακά τυράκια και την άριστης ποιότητας γραβιέρα παραγωγής του τυροκομείου Τήνου.
Επίσης το άριστης ποιότητας θυμαρίσιο μέλι και το περίφημο “ροζακί” σταφύλι. Δοκιμάστε ακόμη τις παραδοσιακές συνταγές του νησιού, θα σας καταπλήξουν!!!
Η Τήνος είναι το νησί που έχουν επισκεφθεί οι περισσότεροι Έλληνες, χωρίς όμως κανένας σχεδόν να προλαβαίνει να τη γνωρίσει ουσιαστικά, καθώς τις λίγες, συνήθως, ώρες που παραμένουν στο νησί, τις αφιερώνουν στο προσκύνημα της Μεγαλόχαρης. Έτσι τα πανέμορφα χωριά της παραμένουν «άγνωστα» για τους πολλούς, όπως και οι λιχουδιές της τοπικής κουζίνας.
Εξαίρεση αποτελούν ίσως τα γλυκά του νησιού, που οι επισκέπτες προμηθεύονται από τα ζαχαροπλαστεία της πόλης: ευωδιαστά «αμυγδαλωτά», τα ιδιαίτερου σχήματος «λυχναράκια», κατεξοχήν πασχαλινό γλυκό με φρέσκια μυζήθρα και έντονο άρωμα πορτοκαλιού, τα κριτσανιστά «ψαράκια» με την καρυδάτη γέμιση (γλυκό που προσφέρεται και στους γάμους μαζί με «ξεροτήγανα» και «παστέλι σε λεμονόφυλλα») καθώς και τραγανούς «μπεζέδες» με μπόλικο ξύσμα λεμονιού.
Απίθανης νοστιμιάς είναι και η «λούζα», η οποία αφού μαριναριστεί σε μαύρο κρασί για μια βδομάδα περίπου, καρυκεύεται με μαραθόσπορους, πιπέρι, μπαχάρι, τυλίγεται σε έντερο χοιρινό, τοποθετείται κάτω από βάρος για να πάρει ωραίο σχήμα, στη συνέχεια καπνίζεται για 4 ώρες πάνω από κληματόβεργες και τέλος κρεμιέται για να ξεραθεί επί 2 περίπου μήνες. Τρώγεται κομμένη σε πολύ λεπτές, σαν τσιγαρόχαρτο, φετούλες.
Με πρώτη ύλη το χοιρινό κρέας παρασκευάζονται επίσης «λουκάνικα με γεύση μαραθόσπορου», «πηχτή», «σύγλινα» ή «σύσσερα» αλλά και «οματιές», δηλαδή έντερα γεμιστά με ρύζι, κομματάκια κρέατος και χορταρικά. Όσοι πάρουν μέρος στα «χοιροσφάγια», χαίρονται επίσης το τηγανητό συκώτι και σούπα από το λαιμό του χοίρου ή το κεφάλι του, «φλεμόνι γιαχνί ή στιφάδο», λαχανοντολμάδες και κεφτέδες με «χοιρινίσιο» κιμά κι ένα σωρό ακόμα λιχουδιές.
Από τυροκομικά προϊόντα η Τήνος φημίζεται για τα «πετρωτά» τυράκια της, που γίνονται από το τυρί «πέτρωμα», για το τυρί «στρογγυλό» (εξαιτίας του σχήματός του), για το «μαλαθούνι» αλλά και για την «κοπανιστή» της. Δοκιμάστε επίσης και «κάπαρη», «ξερές ντομάτες με κουρκούτι», «κρίταμο τουρσί», «πατατοκεφτέδες», «φουρτάλιες», «αγκινάρες τουρσί ή με ομελέτα», καθώς και «αγκιναρόρυζο», «συκωτάκια κοκκινιστά με πιλάφι», «σκορδομακάρονα», «μαραθοτηγανίτες».
Την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε το «ιερό» νησί, μείνετε παραπάνω από λίγες ώρες. Έχετε τόσα πολλά να δοκιμάσετε…