Η νόστιμη… Νάξος!
Αν βρεθείτε Πάσχα στη Νάξο θα δοκιμάσετε το «λαμπριανό», δηλαδή γεμιστό αρνάκι ή κατσικάκι. Η γέμιση (μπατούδο στην ορεινή Νάξο ή μπάτουδο στην πεδινή), αποτελείται από ρύζι και ψιλοκομμένα χορταρικά (σέσκουλα, άνηθο, μάραθο κ.λπ.), που έχουν σιγοβράσει όλη τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου.
Θα δείτε επίσης τις «αυγοκουλούρες» και τα «βαθρακάκια», κουλουράκια σε σχήμα 8, στολισμένα μ’ ένα άσπρο κι ένα κόκκινο αυγό.
Οι «σεφουκλωτές» είναι ατομικές ή μεγάλες χορτόπιτες με γέμιση από σέφουκλα, μάραθο, μαϊντανό, παπαρούνες, καφταλήθρες και άλλα μυρωδάτα χορταρικά. Προαιρετικά προστίθεται ρύζι και σταφίδες και γίνονται συνήθως την πρώτη βδομάδα της Σαρακοστής.
Οι προβάτσες, τα νόστιμα χορταρικά, μαγειρεύονται σκέτες με κρεμμυδάκι και άνηθο ή με μπακαλιάρο ή τέλος φρικασέ με χοιρινό.
Η «γιαχνάδα» είναι καλοκαιρινό φαγητό με κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανό, μελιτζάνες, πατάτες, κολοκυθάκια και σάλτσα φτιαγμένη από φρέσκιες, ψιλοκομμένες ντομάτες.
Το χριστουγεννιάτικο φαγητό είναι οι «αμαθιές», τα έντερα και η κοιλιά του χοίρου γεμισμένα με ψιλοκομμένο μαϊντανό, άνηθο, σέφουκλα, μάραθο και ρύζι. Εννοείται ότι στη Νάξο θα ικανοποιήσετε και κάθε απαίτησή σας σε πιάτα με κρεατικά, ψάρια και θαλασσινά.