Η γαστρονομία της Ίου
Η κουζίνα της Ίου είναι η παραδοσιακή κυκλαδίτικη, η οποία δίνει μεγάλη βάση στο ελαιόλαδο, τα όσπρια, τα ψάρια, τα δημητριακά και τα λαχανικά. Ως χαρακτηριστικότερα εδέσματα θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε τους ρεβυθοκεφτέδες, τα τσιμέτια (είδος ντολμά όπου αντί για κλιματόφυλλο χρησιμοποιείται κολοκυθανθός) και οι λιαστές μαρίδες, οι οποίες ξεραίνονται στον ήλιο και κατόπιν ψήνονται στα κάρβουνα.
Ο επισκέπτης θα πρέπει επίσης να δείξει ξεχωριστή σημασία στα κρέατα της Ίου (αμνοερίφια, χοιρινά και μοσχαρίσια) τα οποία είναι ονομαστά για τη νοστιμιά τους και παντελώς ασφαλή και υγιεινά. Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε την αναφορά στη νιώτικη κάπαρη, τον αρωματικό αυτό καρπό που δίνει ξεχωριστή γεύση στις σαλάτες αλλά και σε μαγειρευτά.