; charset=UTF-8" /> ΑΜΟΡΓΟΣ - Λατρεμένη των αντιθέσεων | Guru Travel
Saturday, December 21st, 2024
Αρχική » Ελλάδα » Κυκλάδες » Αμοργός » ΑΜΟΡΓΟΣ – Λατρεμένη των αντιθέσεων

ΑΜΟΡΓΟΣ – Λατρεμένη των αντιθέσεων

Amorgos Greek Island Photos

Taken on September 25, 2009, by https://www.flickr.com/photos/anttsip/

Η Αμοργός, βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο των Κυκλάδων και διαθέτει ακτές αλλού απότομες γυμνές και βραχώδεις αλλού ήρεμες με βαθείς κόλπους. Ξεχωρίζει για τον αρχαιολογικό της πλούτο την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τη λαϊκή τέχνη και τα τοπικά έθιμα. Το νησί γνώρισε ιδιαίτερη ακμή την 3η χιλιετία π.Χ. , την περίοδο του πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού.

Στην κλασική αρχαιότητα ανέπτυξε το ναυτικό εμπόριο τις τέχνες και τα γράμματα. Σημαντικές αρχαίες πόλεις όπως η Μινώα και καλά διατηρημένα μνημεία όπως ο Πύργος στο Χωριό αποτελούν μερικά από τα εντυπωσιακά λείψανα που μπορεί να δει σήμερα ο επισκέπτης. Η γραφική Χώρα πρωτεύουσα του νησιού αναπτύσσεται γύρω από το βενετσιάνικο κάστρο στην κορυφή του λόφου. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται ένα σημαντικό εκκλησιαστικό μνημείο του Αιγαίου η μονή της Παναγίας Χοζοβιώτισσας που ίδρυσε το 1088 ο Αλέξιος Κομνηνός και το οποίο επιβάλλεται στο τοπίο των κάθετων βράχων. Το 1209 η Αμοργός περιήλθε στο Δουκάτο της Νάξου δύο αιώνες μετά κατακτήθηκε από τους Τούρκους και το 1832 ενώθηκε με την Ελλάδα.

Βλάστηση

Η βλάστησή της, τυπικά κυκλαδική, είναι αραιή και θαμνώδης με σχοινιές – πίρνους- ασπάρτους- φρύγανα κ.α. εκτός από τις έφορες κοιλάδες των Καταπόλων- Κάτω Μεριάς και Αιγιάλης που υπάρχουν πυκνοί ελαιώνες και άλλα καρποφόρα δέντρα. Αμπέλια και κηπευτικά εκλεκτής ποιότητος καθώς και λίγα δημητριακά καλλιεργούνται στις υπεράριθμες σκαλωτές βουνοπλαγιές σ όλο το νησί. Όσο φτωχή είναι η Αμοργιανή βλάστηση σε πυκνότητα και μεγέθη, τόσο πλούσια είναι σε ποικιλία ενδημικών φυτών και ιδιαίτερα σπάνιων βοτάνων με θεραπευτικές ιδιότητες. Το κλίμα γενικά είναι υγιεινό και μοιάζει με των υπολοίπων νησιών.

Βουνά

Η ψηλότερη κορυφή του νησιού βρίσκεται στο όρος Κρούκελλος, στο κέντρο του νησιού, και είναι 821 μ. Δυτικά, βρίσκεται το Άσπρο βουνό η βουνό του χωριού η Κόρακας με υψόμετρο 630 μ. Ανάμεσα στα όρη παρεμβάλλονται κοιλάδες με κυριότερες της Κολοφάνας στα δυτικά, των Καταπόλων στο κέντρο και της Αιγιάλης στα βόρεια και μικρότερες του Καμαριού, της Αρκεσίνης και του Αγ. Παύλου.

Αξίζει να επισκεφθείτε

Θολάρια

Το τέταρτο χωριό της Αιγιάλης, τα Θολάρια, βρίσκεται στη ΒΔ πλευρά της και είναι κοντά στη Βίγλα, στην αρχαία Αιγιάλη. Η απόστασή του από τον Όρμο είναι 3,5 χιλιόμετρα, δηλαδή τέσσερα λεπτά περίπου με αμάξι. Όμορφα σπίτια, πλακόστρωτα σοκάκια, καμάρες και προπαντός φιλόξενους κατοίκους που θα σας ανταποδώσουν τις καλημέρες με τα αυθόρμητα χαμόγελα που τους διακρίνουν. Ο επισκέπτης θα βρει ξενοδοχεία, ψαροταβέρνες, καταστήματα για την εξυπηρέτηση των αναγκών και θα μπορέσει να απολαύσει ήσυχες διακοπές.

Λαγκάδα

Η Λαγκάδα, απέχει 4 χιλιόμετρα, πέντε λεπτά με μεταφορικό μέσο, από τον Όρμο. Καθώς ανεβαίνει κανείς τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο αντικρίζει το χωριό χωμένο μέσα σε πράσινα δένδρα. Όμορφα, κατάλευκα σπίτια με τη χαρακτηριστική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική αιχμαλωτίζουν τα μάτια των επισκεπτών της Λαγκάδας, η οποία όπως είναι αμφιθεατρικά χτισμένη, έχει θέα όλο τον κόλπο μέχρι τη νησίδα Νικουριά. Είναι ένα όμορφο μέρος για ήσυχες διακοπές με διαθέσιμα ξενοδοχεία και ψαροταβέρνες.
Παναγία η Χοζοβιώτισσα
Το βυζαντινό μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας.
Ερείπια ελληνιστικών πύργων
Ερείπια ελληνιστικών πύργων βόρεια της χώρας αλλά και στην Κάτω Μεριά κοντά στην Αγία Τριάδα.

Μονοπάτια 

Για τους λάτρεις της φύσης, τα παλιά μονοπάτια του νησιού προσφέρουν αξέχαστες διαδρομές αποκαλύπτοντας την σπάνια χλωρίδα της Αμοργού τα βότανα και τα αγριολούλουδα, και φυσικά την κρυμμένη άγρια και ξεχωριστή ομορφιά της Αμοργού.
Διαδρομές Πολιτιστικού ενδιαφέροντος αναφέρονται στον Πίνακα όπου είναι

ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ
1. Χώρα- Χοζοβιώτισσα- Κάψαλα- Ασφοντυλίτης- Ποταμός- ¨Ορμος Αιγιάλης.
2. Χώρα- Μηλιές- Αγ.Ειρήνη- Κατάπολα.
3. Λεύκες- Αγ.Σαράντα-Καμάρι- Καστρί – Βρούτση- Ραχούλα- Αρκεσίνη
4. Ορμος Αιγιάλης- Λαγκάδα- Στρούμπος- Επανοχωριανή- Θολάρια-Φωκιότρυπα.
5. Λαγκάδα – Θεολόγος – Σταυρός
6. Κατάπολα- Αγ.Γεώργιος Βαλσαμίτης -Αγ.Μαρίνα- Μινώα

Πανηγύρια

Παναγία Επανοχωριανή
Γίνεται τον Δεκαπενταύγουστο, στην περιοχή Λαγκάδα και προσφέρεται δωρεάν φαγητό (πατατάτο) και ακολουθεί γλέντι με τοπικά όργανα.

Γαστρονομία

Στην Αμοργό μπορείτε να βρείτε τα παρακάτω παραδοσιακά προϊόντα:
• Το Λαδοτύρι – Κεφαλοτύρι από γίδινο γάλα με ιδιότυπη γεύση.
• Η Μαλάκα – Φρέσκο μαλακό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα.
• Το Μαύρο – Μπρούσκο κρασί «λιαστό» από σταφύλια στεγνωμένα επί μέρες στον ήλιο.
• Το γλυκό μαύρο – Γλυκό κρασί από λιαστά σταφύλια.
• Το Ρακόμελο – Ζεστή ρακή, βρασμένη με αμοργιανό μέλι και γαρύφαλλα.
• Η Ψημένη – Ρακή βρασμένη με ζάχαρη και κανέλλα.
• Τα ξεροτήγανα – Δίπλες πασπαλισμένες με τριμμένο σουσάμι και μέλι.
• Παστέλι από αμοργιανό μέλι και σουσάμι, κομμένο ρομβοειδώς, τοποθετημένο σε λεμονόφυλλο.

Από παραδοσιακά φαγητά μπορείτε να δοκιμάσετε:
• Κοφτό – Χυλός από σιτάρι, συνήθως με γάλα και τριμμένο τυρί.
• Φάβα – Βρασμένο «κατσούνι» που, με τη μορφή πολτού, σερβίρεται με λάδι.
• Γιαπράκια – Ντολμαδάκια στο αμπελόφυλλο, με ρύζι και μάραθο.
• Κλωστά – Χειροποίητα μακαρόνια.
• Χορτόπιτες – Τηγανιτές πίτες με γέμιση από σέσκουλο και μάραθο.
• Πατατάτο
• Ξυδάτο – Σούπα κατσικιού με εντόσθια και σκόρδο.
• Κακαβιά – Ψαρόσουπα.
• Πασχαλινό κατσίκι στο φούρνο – Γεμιστό με ρύζι, συκώτι και άνηθο
• Παύλο – Μαύρο σμαραγδένιο ψωμί, από τη ζύμη του οποίου παρασκευάζονται και τα ονομαστά αμοργιανά παξιμάδια.

Μοναστήρια 

Ιερά Μονή Παναγίας Χοζοβιώτισσας
Σε μια δύσβατη περιοχή της Αμοργού, τον Δαιμονότοπο, είναι κτισμένη η Ιερά Μονή της Παναγίας Χοζοβιώτισσας, που είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου. Το προσωνύμιο Χοζοβιώτισσα προήλθε από παραφθορά του ορθού Χοζιβίτισσα. Σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα της Παναγιάς έφτασε στην Αμοργό με θαυματουργό τρόπο από τα Χόζοβα ή Χόζοβο της Παλαιστίνης, περιοχή όπου υπήρχαν πολλά ορθόδοξα μοναστήρια. Η Ιερά Μονή ιδρύθηκε με χρυσόβουλο, που εξέδωσε ο αυτοκράτορας Αλέξιος ο Α΄ ο Κομνηνός το 1088 μ.Χ.

About the author

Ταξίδι, Φωτογραφία, Εμπειρία...