; charset=UTF-8" /> ΚΕΑ - Μυστηριώδης και όμορφη | Guru Travel
Saturday, December 21st, 2024
Αρχική » Ελλάδα » Κυκλάδες » Κέα » ΚΕΑ – Μυστηριώδης και όμορφη

ΚΕΑ – Μυστηριώδης και όμορφη

Kea Greek Island

Taken on August 9, 2009 by Vasileios Kotsinis https://www.flickr.com/photos/homovisualius8/

Κέα ή αλλιώς Τζιά. Επιλογή για κάθε γούστο. Έτοιμη για όλα. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά των Κυκλάδων και συνάμα το πιο κοντινό στην Αθήνα. Η Χώρα, χτισμένη αμφιθεατρικά, είναι η πρωτεύουσα του νησιού κτισμένη στην ίδια θέση με την αρχαία πόλη Ιουλίδα.

Στο νότιο άκρο της της Άσπρης Βίγλας βρίσκονται τα σημαντικότερα οικοδομήματα, ο ναός της Αθηνάς στα βόρεια, και ο ναός του Απόλλωνα στα νότια. Στην κοιλάδα του Βαθυπόταμου, ανακαλύφθηκε το θέατρο και τμήμα του συστήματος υδροδότησης της πόλης. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο εκτίθενται τμήματα από τα αετώματα του ναού της Αθηνάς.

Στον όρμο του Οτζιά, με την σπάνια φυσική ομορφιά, βρίσκεται η μεγαλύτερη παραλία του νησιού, με την αμμουδιά του γεμάτη από πυκνά αρμυρίκια που προσφέρουν σκιά. Τα γαλανά νερά του είναι διάφανα και προσφέρονται για κολύμπι.

Φύση

Νησί που δεν αποκαλύπτει άμεσα και εύκολα τον πλούτο της χλωρίδας της. Δάση από μεγαλοπρεπείς βαλανιδιές, καλύπτουν μεγάλες εκτάσεις στο εσωτερικό του νησιού, ή με τον πανέμορφο κρίνο της θάλασσας, που στολίζει ακόμη τις αμμουδιές της, αν και απειλείται με εξαφάνιση από την τουριστική τους αξιοποίηση. Εδώ θα βρείτε και την campanula reiseri, ένα από τα σπάνια και απειλούμενα φυτά της Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κέα φιλοξενεί 16 από τα 1300 φυτά που φύονται μόνο στην Ελλάδα. Από τα 16 ενδημικά φυτά της Κέας, τα 5 έχουν χαρακτηριστεί σπάνια. Η Fritillaria graeca, περιλαμβάνεται στα αυστηρά προστατευόμενα φυτά της Σύμβασης της Βέρνης του Συμβουλίου της Ευρώπης , για τη διατήρηση της Ευρωπαϊκής άγριας ζωής και των φυσικών οικοτόπων. Το νοτιοανατολικό τμήμα της Κέας, έχει ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000. Η κυρίαρχη βλάστηση στο νησί είναι οι θαμνώνες και τα φρύγανα σε αρκετές ποικιλίες (Sarcopoterium spinosum, Centaurea spinosa). Το πέτρωμα κυρίως είναι ο σχιστόλιθος. Οι ποταμοί έχουν περιοδική ροή.

Μονοπάτια

Για τους περιπατητές η Κέα είναι ο παράδεισος. Μονοπάτια, συνολικού μήκους 36 χιλιομέτρων από τα οποία το 65% είναι λιθόστρωτα, περιμένουν να αποκαλύψουν τη μυστική γοητεία της Κέας. Τα περισσότερα καταλήγουν σε ερημικές ακρογιαλιές.

Μονοπάτι 1: Χαβουνά – Άγιος Ταξιάρχης – Πηγαδάκι – Καλησκιά – Καρθαία

Διάρκεια διαδρομής: 35 λεπτά
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο
Ο παραδοσιακός οικισμός Χαβουνά απέχει 18,5 χιλιόμετρα από την Ιουλίδα. Τα Χαβουνά ανήκαν στη χώρα της αρχαίας Καρθαίας και μέχρι σήμερα έχουν υποστεί ελάχιστες επεμβάσεις.
Κατηφορίζοντας το λιθόστρωτο με οπτικό πεδίο προς τη θάλασσα, συναντάμε το εκκλησάκι του Αγίου Ταξιάρχη. Στο Πηγαδάκι, υπάρχουν ίχνη αγροκτήματος των κλασσικών χρόνων, με περίβολο και πύργους. Μετά από μισή ώρα περίπου θα δούμε μια παράκαμψη. Αν συνεχίσουμε τον κύριο δρόμο θα καταλήξουμε στο ρέμα του Βαθυπόταμου. Αν ακολουθήσουμε την παράκαμψη θα φτάσουμε στην ερημική ακρογιαλιά της Καλησκιάς.

Μονοπάτι 2: Αγ. Κωνσταντίνος Ιουλίδας – Μυλοπόταμος – Φλέα – Κορησσία.
Διάρκεια διαδρομής: 1 ώρα και 10 λεπτά
Βαθμός Δυσκολίας: Δύσκολο
Ξεκινώντας από τη βρύση του Ροκομένου που βρίσκεται στην έξοδο της Ιουλίδας κατηφορίζουμε προς Κορησσία. Μετά από δύο χιλιόμετρα συναντάμε τον ναό του Αγίου Κωνσταντίνου και την ομώνυμη βρύση. Από εδώ ξεκινάει το λιθόστρωτο μονοπάτι που βρίσκεται πάνω στα χνάρια του αρχαίου δρόμου Ιουλίδας- Κορησσίας.
Συνεχίζουμε προς την κοιλάδα του Μυλοπόταμου, από στην οποία ρέει το νερό της Φλέας, πλούσια πηγή της Κέας. Από εδώ μπορούμε να βγούμε στον κεντρικό δρόμο που μετά από δύο χιλιόμετρα καταλήγει στην Κορησσία. Κατά μήκος του ρυακιού, είναι χτισμένοι 11 αλεστικοί νερόμυλοι. Παλαιότερα, λειτουργούσαν όλο τον χρόνο και μαζί με τους ανεμόμυλους, άλεθαν σιτηρά και τροφοδοτούσαν με αλεύρι και ζωοτροφές τα χωριά. Οι νερόμυλοι είναι χαρακτηριστικά δείγματα Τζιώτικης αρχιτεκτονικής και αφομοιώνονται από το περιβάλλον. Οι περισσότεροι είναι εγκαταλελειμμένοι ενώ κάποιοι κατοικούνται.

Πανηγύρια

Ξεχωρίζουν τα πανηγύρια της Αγίας Μαρίνας στην Κορησσία στις 17 Ιουλίου, των Αγίων Αναργύρων την 1η Ιουλίου στο Βουρκάρι, και της Παναγίας της Καστριανής.

Μουσεία

Αρχαιολογικό Μουσείο

Ιδρύθηκε στη δεκαετία του 1970, στην πρωτεύουσα του νησιού, την Ιουλίδα. Το κτίριο κατασκευάστηκε για να στεγάσει κυρίως τα ευρήματα των παλαιότερων ανασκαφών, τις αρχαιότητες που είχαν περισυλλεγεί από τον Κείο αρχαιοδίφη Κωνσταντίνο Μάνθο και τα ευρήματα των ανασκαφών της Κεφάλας και της Αγίας Ειρήνης, ενώ αργότερα στέγασε και τα αρχαία των επιφανειακών ερευνών που έγιναν στη δεκαετία του 1980 και τέλος τα τυχαία ευρήματα.

Αξίζει να επισκεφτείτε

Μερικές προτάσεις για το τι δεν πρέπει να χάσετε κατά την επίσκεψή σας στο νησί.

• Τα ευρήματα της εποχής του Χαλκού στη χερσόνησο της Αγίας Ειρήνης.
• Ο Λέοντας της Τζιας, Λιόντας για τους ντόπιους, σκαλισμένος σε βράχο πάνω από την πρωτεύουσα, Ιουλίδα, κατά τα αρχαϊκά χρόνια και συνδεδεμένος με πολλούς θρύλους και παραδόσεις του νησιού.
• Οι αναπαλαιωμένοι πέτρινοι μύλοι στον Κούνδουρο, που κατοικούνται.
• Τα νεοκλασικά κτίρια του Σχολείου στην είσοδο της Ιουλίδας και του Δημαρχείου στην κεντρική της πλατεία.
• Οι ζωγραφιές του Αλέκου Φασιανού σε ένα από τα στεγάδια, στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας.
• Η Ακρόπολη της Ιουλίδας με τα ίχνη του Ναού του Απόλλωνα, όπου βρίσκονται και κατάλοιπα από το Μεσαιωνικό Κάστρο του 13ου αιώνα, που έχτισε ο Ντομίνικο Μικέλι.
• Το απομονωμένο μοναστήρι της Παναγίας της Καστριανής, στον Οτζιά, χτισμένο σε απόκρημνο βράχο, με πανέμορφη θέα.
• Η Αρχαία Καρθαία ή Πόλες, με τα θεμέλια Ναών του Δωδεκάθεου και υπολείμματα τείχους, θεάτρου και υδραγωγείου.

Αρχαιολογικοί Χώροι

Άσπρη Βίγλα

Στο νότιο άκρο της λοφοσειράς της Άσπρης Βίγλας βρίσκονται τα σημαντικότερα οικοδομήματα, ο ναός της Αθηνάς (τέλη 6ου / αρχές 5ου αιώνα) στα βόρεια και ο ναός του Απόλλωνα(530πχ) στα νότια. Δύο ακόμη κτίσματα, ένα πρόπυλο και το κτήριο D (αρχές 3ου αιώνα), βρίσκονται στο άνδηρο του ναού της Αθηνάς.
Καρθαία

Η Καρθαία ήταν η πιο σπουδαία από τις τέσσερις πόλεις της αρχαίας Κέας.
Ιδρύθηκε κατά τους αρχαϊκούς χρόνους και είχε μακρά διάρκεια ζωής, ως την πρώιμη βυζαντινή περίοδο. Βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νησιού, στην παραθαλάσσια περιοχή που σήμερα ονομάζεται Πόλες. Αν βρεθείς εκεί νομίζεις ότι έχει γυρίσει ο χρόνος πίσω, γιατί τίποτα δεν θυμίζει 21ο αιώνα, ούτε καν ο τρόπος για να φτάσεις. Η πρόσβαση στην Καρθαία, γίνεται μέχρι και σήμερα μέσω του αρχαίου δρόμου που συνέδεε την πόλη με τις άλλες πόλεις του νησιού. Η ακρόπολη περιβάλλεται από τείχη με έξι τουλάχιστον εισόδους, ενώ υπήρχαν πύργοι, από τους οποίους έλεγχαν την περιοχή.

Μοναστήρια

Παναγιά Καστριανή

Το μοναστήρι είναι κτισμένο πάνω σ’ ένα βράχο. Μετά την εύρεση της εικόνας, το 1700 αποφάσισαν να χτίσουν εκκλησία. και διάλεξαν το απέναντι βουνό που είχε νερά και βρισκόταν πιο κοντά στη Χώρα. Όμως, ό,τι έκτιζαν όλη τη μέρα, τη νύχτα γκρεμιζόταν κι έτσι κατάλαβαν οι Τζιώτες, ότι η επιθυμία της Παναγίας ήταν να κτιστεί η εκκλησία στο μέρος που βρέθηκε η εικόνα. Έτσι έγινε και το μικρό εκκλησάκι διατηρείται μέχρι σήμερα στο μέρος που υπέδειξε η Παναγία, ενώ παράλληλα από το 1910 έχει χτιστεί και άλλη μεγαλύτερη εκκλησία, δίπλα στην παλαιότερη.

About the author

Ταξίδι, Φωτογραφία, Εμπειρία...