; charset=UTF-8" /> Κύθνος Τουριστικός Οδηγός Κύθνου Πληροφορίες για Κύθνο
Sunday, September 8th, 2024
Αρχική » Ελλάδα » Κυκλάδες » Κύθνος » ΚΥΘΝΟΣ – Το νησί των πηγών…

ΚΥΘΝΟΣ – Το νησί των πηγών…

Kythnos Island  Taken on June 23, 2005, by https://www.flickr.com/photos/visitgreecegr/

Kythnos Island Taken on June 23, 2005, by https://www.flickr.com/photos/visitgreecegr/

Η Κύθνος, γνωστή  και με την ονομασία Θερμιά λόγω των φημισμένων ιαματικών πηγών της αποτελεί τόπο προορισμού για πολυάριθμους παραθεριστές. Οι δαντελωτές ακρογιαλιές, οι χρυσές αμμουδιές, η αναλλοίωτη παραδοσιακή αρχιτεκτονική της χώρας και η αρχαιολογικοί της χώροι, της χαρίζουν ένα ξεχωριστό χρώμα.

Σύμφωνα με μία εκτίμηση, πήρε το όνομά της από τον αρχηγό των Δρυόπων και πρώτο οικιστή του νησιού, Κύθνο. Στους Περσικούς πολέμους, συμμετέχει με μία τρίηρης και στην συνέχεια γίνεται μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Αργότερα αποτελεί τμήμα του ρωμαϊκού κράτους και στη συνέχεια περιλαμβάνεται στο «Θέμα του Αιγαίου» από τους Βυζαντινούς. Σήμερα οι κάτοικοι της Κύθνου ασχολούνται με τον τουρισμό, χωρίς όμως να έχουν εγκαταλείψει τις αγροτικές και άλλες ασχολίες τους. Προσφέρουν στον επισκέπτη τον τέλειο συνδυασμό του πανέμορφου κυκλαδίτικου τοπίου, με τις πεντακάθαρες θάλασσες, τα ντόπια προϊόντα (κρέας, γαλακτοκομικά, οπωροκηπευτικά) και το φρέσκο ψάρι δικής τους αλιείας.

 Σπήλαιο

Σπήλαιο Καταφύκι

Σε υψόμετρο 180 μέτρων και στην τοποθεσία Φιρές, βρίσκεται το σπήλαιο «Καταφύκι». Η πρόσβαση είναι εύκολη, ακολουθώντας τη διαδρομή μέσα από τα λιθόκτιστα δρομάκια που καταλήγει στο χώρο της εισόδου, τη «Μεγάλη Πλατεία».

Η είσοδος του σπηλαίου είναι αρκετά μεγάλη, τοξωτού σχήματος με πλάτος 20 μ. και ύψος 2,5 μ. Το εσωτερικό έχει συνολικό μήκος 150 μ. με αρκετές μικροδιακλαδώσεις και ύψος που κυμαίνεται από 2-5 μ. και σε μερικά σημεία φτάνει τα 10 μ. Το σπήλαιο στο μεγαλύτερο μέρος του είναι τεχνητό και πρόκειται για σύμπλεγμα μεταλλευτικών στοών εξόρυξης σιδηρομεταλλεύματος.

Το 1994 η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας πραγματοποίησε αυτοψία και αρχαιολογική έρευνα με δύο δοκιμαστικές ανασκαφικές τομές και επιφανειακή έρευνα σ’ όλο το χώρο, από την οποία δεν προέκυψε κανένα στοιχείο που να δηλώνει τη χρήση του σπηλαίου κατά την αρχαιότητα. Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιοποίηση που θα κάνει το σπήλαιο επισκέψιμο με διαμορφωμένη πρόσβαση και κατάλληλο φωτισμό.

Μονοπάτια

Η πεζοπορία στην Κύθνο είναι μια ευκαιρία για χαλάρωση σε ένα υπέροχο και ποικιλόμορφο φυσικό περιβάλλον, όπου ξωκλήσια, παλιά γεφύρια, ξερολιθιές, πηγές και πολλά ενδημικά φυτά των Κυκλάδων χαρίζουν έναν πλούτο εικόνων στον περιπατητή.

Διαδρομή 1: Δρυοπίδα-Λεύκες

Νοτιοανατολικά της Δρυοπίδας βρίσκεται ο μικρός οικισμός Λεύκες με την ομώνυμη παραλία, με άμμο και βότσαλα και αρκετή σκιά. Κοντά στον οικισμό βρίσκεται ένα παλιό μεταλλείο (στην Κύθνο υπάρχουν παλιά εγκαταλελειμμένα μεταλλεία σιδήρου και μαγγανίου).

Διαδρομή 2: Μέριχας-Βρυόκαστρο

Βόρεια του Μέριχα, κοντά στην παραλία της Επισκοπής, στην περιοχή Βρυόκαστρο, βρισκόταν η αρχαία πόλη της Κύθνου, που κατοικήθηκε από τον 10ο π.Χ. μέχρι τον 7ο μ.Χ. αιώνα, με μεγάλη ακμή κατά τους κλασικούς και τους ρωμαϊκούς χρόνους. Ο χώρος είναι γεμάτος ερείπια τειχών, θεμέλια ναών και βωμούς.

Διαδρομή 3: Λουτρά-Κάστρο

Η διαδρομή καταλήγει στη μεσαιωνική πρωτεύουσα της Κύνθου, στο Κεφαλόκαστρο ή Κάστρο του Κατακέφαλου ή της Ωριάς, στο βόρειο άκρο του νησιού. Εδώ σώζονται τμήματα του τείχους του ενετικού κάστρου, καθώς και ερείπια σπιτιών και δύο εκκλησιών. Η πόλη καταστράφηκε τον 16ο αιώνα από τους Τούρκους. Το βορειοδυτικό τμήμα της Κύθνου, από το νησάκι του Αγίου Λουκά ως το ακρωτήριο Κέφαλος, παρουσιάζει ιδιαίτερο φυσικό ενδιαφέρον και είναι ενταγμένο στο δίκτυο Νatura 2000.

Αξίζει να επισκεφτείτε

Υδροθεραπευτήριο

Οι ιαματικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην περιοχή Λουτρά, όπου αναβλύζουν και οι ιαματικές πηγές, λειτουργούν από τον Ιούνιο μέχρι και τον Οκτώβριο. Η αλατούχα πηγή, με θερμοκρασία νερού 36 βαθμούς Κελσίου, είναι ιδανική για αρθριτικά, σπονδυλοαρθρίτιδες και ρευματοπάθειες. Η σιδηρούχα πηγή, με θερμοκρασία νερού 52 βαθμούς Κελσίου, προτείνεται για δερματικές και γυναικολογικές παθήσεις.

Αιολικό – Φωτοβολταϊκό Πάρκο

Το Αιολικό και Ηλιακό Πάρκο βρίσκεται κοντά στο χώρο του ελικοδρομίου λίγο έξω από την Χώρα. Ανεμογεννήτριες και ηλιακοί συλλέκτες  χρησιμοποιούνται για την ηλεκτροδότηση του νησιού.

Κάστρο της Ωριάς

Στο βόρειο τμήμα του νησιού, λίγο πριν το ακρωτήρι Κέφαλος και ανάμεσα στους λόφους Σκλάβο και Γιαλούδι, βρίσκεται το Κάστρο της Ωριάς. Εδώ ήταν η παλιά πρωτεύουσα του νησιού, η οποία εγκαταλείφθηκε από τους Φράγκους και μεταφέρθηκε στη Μεσσαριά όταν οι Τούρκοι την κατέστρεψαν γύρω στα 1570. Σήμερα σώζονται ερείπια κάποιων σπιτιών και δύο εκκλησιών, καθώς και τμήματα αγιογραφιών σε μία από αυτές.

Αρχαιολογικοί Χώροι

Βρυόκαστρo

Στο ΒΔ τμήμα της Κύθνου βρίσκεται η αρχαία πρωτεύουσα της, το Βρυόκαστρο. Η πόλη, η οποία υπολογίζεται ότι κάλυπτε μια επιφάνεια 300 περίπου στρεμμάτων, κατοικήθηκε από τον 10o αι. π.Χ. έως τις αρχές του 7ου αι. μ.Χ., οπότε και εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους που μετακινήθηκαν στο Κάστρο. Ακόμα και σήμερα μπορούμε να δούμε τμήματα των τειχών που περιέβαλαν την πόλη, ορισμένα από τα οποία είναι άριστα διατηρημένα. Στο πλάτωμα που σχηματίζεται κατά μήκος της κορυφογραμμής σώζονται δύο ορθογώνια οικοδομήματα.

About the author

Ταξίδι, Φωτογραφία, Εμπειρία...