ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ – Το σύννεφο των Κυκλάδων
Η Σαντορίνη αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο και προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις με την εντυπωσιακή καλντέρα, το υπέροχο ηλιοβασίλεμα, τους σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους και τις γραφικές της εκκλησίες.
Τα κοσμοπολίτικα θέρετρα με τις οργανωμένες παραλίες και την άρτια ξενοδοχειακή υποδομή καλύπτουν απόλυτα τις απαιτήσεις των παραθεριστών της. Αξιοσημείωτη είναι δε η παράδοση της στην αμπελουργία και την οινοποιία. Αποτελεί έναν από τους τρείς διασημότερους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Όχι τυχαία! Η πρώτη επίσκεψη στο νησί κόβει την ανάσα. Η εικόνα του ηφαιστείου αλλά και τα «σκαρφαλωμένα» χωριά στις άκρες των βράχων δημιουργούν μία ανεπανάληπτη αίσθηση. Μόνο αν το ζήσεις μπορείς να το αντιληφθείς. Η νήσος των ποθητών ψευδαισθήσεων, συντίθεται στην ουσία από πέντε νησιά: τη Θήρα, τη Θηρασιά, το Ασπρονήσι, τη Παλιά Καμένη και τη Νέα Καμένη.
Πολύ μικρότερη από τη Θήρα, η Θηρασιά έχει ίδια γεωλογική μορφολογία και κοινές αρχιτεκτονικές γραμμές στα σπίτια και στις εκκλησίες της. Οι κάτοικοι των δύο νησιών ακολουθούν τις ίδιες παραδόσεις, κοινά ήθη και έθιμα. Κομμάτια καφετιάς, μαύρης γης και πορσελάνης που εναλάσσονται συνεχώς, χαμηλή βλάστηση, ασβεστωμένα σπίτια, πολύχρωμες αλιτάνες και γαλαζοπράσινα νερά δημιουργούν αρμονικές αντιθέσεις μετατρέποντας το απέριττο νησί σε σκηνικό απόλυτης γαλήνης και ηρεμίας, ιδανικό καταφύγιο από το άγχος που προκαλεί η αστική καθημερινότητα.
ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ
1η Διαδρομή: Φηρά – Οία. Η διαδρομή περνάει από τις εξής τοποθεσίες: Φηροστεφάνι, μονή Αγίου Νικολάου, Ημεροβίγλι, Φοινικιά, Περίβολος. Η επιστροφή γίνεται ακολουθώντας την εξής διαδρομή: Θόλος – Μπαξέδες – Κολούμπος – Παναγία του Καλού – Βουρβούλος – Κοντοχώρι – Φηρά
2η Διαδρομή: Μονόλιθος – Αεροδρόμιο / Φηρά – Μονόλιθος / (λιμάνι)Φηρά – Αεροδρόμιο
3η Διαδρομή: Πύργος – Προφήτης Ηλίας / Φηρά – Πύργος – Έξω Γωνιά – Προφήτης Ηλίας
4η Διαδρομή: Καμάρι – Μέσα Βουνό / Φηρά – Μέσα Γωνιά – Καμάρι – Μέσα Βουνό
5η Διαδρομή: Φηρά – Περίσσα Φηρά – Βόθωνας – Μεγαλοχώρι – Εμπορείο – Περίσσα
6η Διαδρομή: Φηρά – Ακρωτήρι
7η Διαδρομή: Ο γύρος της Καλντέρας
ΜΟΥΣΕΙΑ
Εκκλησιαστική Συλλογή Πύργου
Στον Πύργο Καλλίστης σώζεται ένα από τα πέντε Καστέλια της Σαντορίνης, που ιδρύθηκαν την περίοδο της Ενετοκρατίας. Το χαρακτηριστικό αυτό κυκλαδίτικο κάστρο με τη διάταξη των σπιτιών περιμετρικά σε συνεχή δόμηση, ώστε οι εξωτερικοί τους τοίχοι να σχηματίζουν τον οχυρωματικό περίβολο, υπέστη μεγάλες ζημιές στους σεισμούς του 1956. Η Αγία Τριάδα, που ήταν άλλοτε καθολικό μικρής γυναικείας Μονής και σήμερα στεγάζει τη συλλογή, ερειπώθηκε και στις αρχές της δεκαετίας του ‘70 σώζονταν μόνον ο βόρειος τοίχος και τμήμα του Ιερού. Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Πυργίων Θήρας και ειδικότερα της τότε προέδρου του, Λίζας Πατινιώτη, ο ναός ανακατασκευάστηκε το 1975, προκειμένου να στεγάσει τη συλλογή εκκλησιαστικών κειμηλίων του Πύργου. Η Β΄ Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με τη συνεργασία της Ιεράς Μητρόπολης Θήρας και της Κοινότητας Πύργου πραγματοποίησε, το 1997, την επανέκθεση της συλλογής, που είχε παραμείνει κλειστή όλα αυτά τα χρόνια.
Η συλλογή περιλαμβάνει εικόνες κρητικών και ντόπιων αγιογράφων, έργα ξυλογλυπτικής και μεταλλοτεχνίας, κεραμικά, εκκλησιαστικά κεντήματα, άμφια, λειτουργικά βιβλία και άλλα αντικείμενα εκκλησιαστικής χρήσης, που χρονολογούνται κυρίως στο 17ο και 18ο αι., εποχή ακμής και οικονομικής ευμάρειας του Πύργου. Αξιόλογη είναι η εικόνα του Αγίου Γεωργίου του 16ου αι., η εικόνα της Θείας Λειτουργίας – έργο του Εμμανουήλ Ιερέα Σκορδίλη – δύο ακόμα εικόνες του Βίκτωρος και ενός κρητικού αγιογράφου, καθώς και έργα του ιερομόναχου Παΐσιου.
Ωραίο δείγμα ξυλογλυπτικής τέχνης αποτελούν ο Σταυρός με τα τρίλοβα άκρα των κεραιών και τα «λυπηρά» με την Παναγία και τον Ιωάννη. Τα τρία αρτοφόρια και ο Επιτάφιος συμπληρώνουν τη συλλογή των ξυλόγλυπτων του 18ου και 19ου αι.
Ναυτικό Μουσείο
Το Ναυτικό Μουσείο Θήρας με έδρα την Οία, ένα από τα πλουσιότερα σε υλικό σε όλη την Ελλάδα, στεγάζεται σε ένα παλαιό αρχοντικό όπου ξετυλίγεται η Ναυτική Ιστορία της Θήρας.
Σπάνια ακρόπρωρα, κασέλες ναυτικών, εξαρτήματα ναυτιλιακού εξοπλισμού, αχνάρια καρνάγιων, μοντέλα παλαιών και νεότερων πλοίων που ανήκαν σε Σαντορινιούς καραβοκύρηδες, υδατογραφίες παλαιών ιστιοφόρων, καθώς και φωτογραφικό υλικό και μια βιβλιοθήκη, καταγράφουν χρόνο με το χρόνο τη συμβολή των Θηραίων στην ιστορία του ελληνικού ναυτικού.
Λαογραφικό Μουσείο Εμμανουήλ Α. Λιγνού
Το Μουσείο ιδρύθηκε από τον Εμμανουήλ Α. Λιγνό, δικηγόρο, δημοσιογράφο και διευθυντή της εφημερίδας «Θηραϊκά Νέα». Το σπίτι, στο οποίο στεγάζεται, έμεινε ανέπαφο από τους σεισμούς του 1956, συντηρήθηκε το 1973, ενώ το 1993 οικοδομήθηκε πτέρυγα για τη στέγαση της Πινακοθήκης και των εργαστηρίων, καθώς και το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου, στη μνήμη του ιδιοκτήτη του κτήματος Εμμ. Λιγνού, θείου του ιδρυτή.
Το σπίτι: Είναι χαρακτηριστικό δίχωρο υπόσκαφο που κατασκευάστηκε το 1861, όπως αναφέρεται σε επιτοίχια επιγραφή. Η όψη είναι η τυπική του υπόσκαφου σπιτιού, με την κύρια είσοδο στο μέσο της και τα τρία παράθυρα γύρω απ’ αυτή. Στη συνεχόμενη δευτερεύουσα όψη υπάρχει η βοηθητική είσοδος με το πλαϊνό παράθυρο. Το σπίτι αποτελείται από τη σάλα, τη σωτοκάμαρη, τη μικρή κάμαρη, την τραπεζαρία, το κελαρικό και το μαεργιό – φουρνί.
Η σάλα: Είναι μεγάλο θολωτό δωμάτιο με την κεντρική είσοδο και γύρω απ’ αυτή τρία παράθυρα που δημιουργούν κόγχες. Στη μέση της σάλας το στρογγυλό τραπέζι, στον ένα τοίχο, ο μπουφές με τα ραφάκια και τα δαντελένια κουρτινάκια και στον απέναντι, ο καναπές με τη «στρώση». Κάτω από τα δύο παράθυρα, τα δύο μπαούλα για τα ασπρόρουχα, ενώ κάτω από τα απέναντι εσωτερικά παράθυρα, τα δύο ταβλίνια με τα κοφτά τραπεζομάντηλα. Πλάι στον μπουφέ και γύρω από το τραπέζι, ξύλινες καρέκλες σε χαρακτηριστικά λαϊκά σχέδια. Στις δύο πλευρές του καναπέ οι δύο ανθοστήλες με τα κοφτά κεντήματα.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ
Φηρά
Η πρωτεύουσα της Σαντορίνης συγκαταλέγεται στις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας. Κτισμένη σε μια εντυπωσιακή τοποθεσία στην κορυφή των απότομων βράχων σε υψόμετρο 260 μ., ιδρύθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα και έχει οικοδομηθεί με την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Τα Φηρά απέχουν 10 χλμ περίπου από το λιμάνι του νησιού. Η περιήγηση στην πόλη θα σας γοητεύσει. Γραφικές γειτονιές, λευκά σπίτια, εκκλησίες με γαλάζιους τρούλους, συνθέτουν μια ατμόσφαιρα μαγευτική . Στα πολυσύχναστα σοκάκια της θα συναντήσετε πολλά εμπορικά καταστήματα, καφετέριες και εστιατόρια, που προσδίδουν στα Φηρά έναν ιδιαίτερο αέρα κοσμικότητας.
Φηροσταφάνι
Το Φηροστεφάνι είναι στην ουσία η κορυφή των Φηρών, αφού είναι κτισμένο στο υψηλότερο σημείο τους. Η περιοχή έχει εξελιχθεί σ’ ένα από τα κοσμικότερα τουριστικά θέρετρα του νησιού, ενώ θεωρείται το πιο ονειρικό σημείο για να απολαύσει κανείς τη θέα του ήλιου που δύει.
Ημεροβίγλι
Οικείος κι αγαπημένος από τις ατέλειωτες φωτογραφίες που συναντώνται στα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά περιοδικά του κόσμου, ο οικισμός του Ημεροβιγλιου είναι ένα από τα «οπωσδήποτε» στη λίστα των περιηγήσεών σας. Κτισμένος στο υψηλότερο σημείο της θηραϊκής καλντέρας, σε υψόμετρο 300 μ. ανάμεσα στα Φηρά και την Οία, παρουσιάζει την αυθεντική κυκλαδική αρχιτεκτονική σε όλο της το μεγαλείο. Στο Ημεροβίλγι θα δείτε τα ερείπια του ενετικού κάστρου «Σκάρος» που έκτισε ο Μάρκος Σανούδος και χρησιμοποιούνταν ως παρατηρητήριο την εποχή της ενετοκρατίας. Το μονοπάτι που ξεκινάει από το Σκάρο οδηγεί στο εκκλησάκι της Θεοσκέπαστης, το οποίο είναι κτισμένο στην άκρη ενός βράχου και διαθέτει μοναδική θέα προς τα ηφαιστειογενή νησάκια Παλιά και Νέα Καμένη. Ενδείκνυται για ρομαντικές βόλτες και αγνάντι…
Ηφαίστειο
Η επίσκεψη στο ηφαίστειο είναι κάτι που δεν πρέπει να χάσετε. Άλλωστε από εκεί ξεκίνησαν όλα. Το καλοκαίρι, διοργανώνονται καθημερινά εκδρομές προς το ηφαίστειο και τα ιαματικά λουτρά της περιοχής. Από το λιμάνι του Αθηνιού και από το παλιό λιμάνι της Θήρας, αναχωρούν διαρκώς βάρκες, προς την περιοχή του ηφαιστείου. Η εκδρομή συνήθως περιλαμβάνει αναρρίχηση στο λόφο του ηφαιστείου, μπάνιο στα ιαματικά λουτρά, στάση στη Θηρασία για μπάνιο και φαγητό και επιστροφή. Η διαδρομή στοιχίζει συνήθως 20 με 25€, ανάλογα με τους προορισμούς που έχετε επιλέξει, ενώ τα παιδιά κάτω των 12 ετών, πληρώνουν το μισό εισιτήριο.
Οικισμός Ακρωτηρίου
Στη νότια ακτή της Θήρας, θα γνωρίσετε έναν από τους σημαντικότερους προϊστορικούς οικισμούς του Αιγαίου, το Ακρωτήρι, του οποίου η αποίκιση χρονολογείται γύρω στη Νεολιθική εποχή. Ο οικισμός εκτείνεται σε μεγάλη έκταση, μαρτυρώντας μεγαλειωδώς την ανάπτυξή του: παρουσιάζει ένα εντυπωσιακά κατασκευασμένο αποχετευτικό σύστημα, κτίρια με υπέροχες τοιχογραφίες και έπιπλα. Οι σεισμοί και οι εκρήξεις που ακολούθησαν τα μετέπειτα χρόνια σήμαναν και το τέλος του οικισμού, στο τέλος του 17ου π.Χ. αιώνα.
Αρχιτεκτονική
Αρχοντικό Γεωργίου Εμμανουήλ Αργυρού
Εάν θέλετε να γνωρίσετε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Σαντορίνης, θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε τον πιο αντιπροσωπευτικό εκπρόσωπό του: το αξιόλογο αυτό Αρχοντικό, συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τα παραδοσιακά στοιχεία, αρμονικά «δεμένα» με τον εκλεπτυσμένο μοντερνισμό. Το ταβάνι με τις εξαιρετικές τοιχογραφίες, τα έπιπλα και τα εργαλεία του επάνω ορόφου, συντηρούνται αξιοθαύμαστα. Περιπλανώμενοι στους χώρους του αρχοντικού, θα σας δημιουργηθεί η παράξενη αίσθηση ότι βρίσκεστε μέσα στο τότε κλίμα του 19ου αιώνα, παρακολουθώντας μέσα από τα αντικείμενα του τη ζωή του «οικοδεσπότη», μεγάλου γαιοκτήμονα της εποχής. Στο ισόγειο στεγάζεται ένας πολύ οργανωμένος ξενώνας 5 αστέρων, από όπου ξεκινούν και οι ξεναγήσεις. Εύλογα, το Αρχοντικό έχει αναγνωριστεί ως έργο τέχνης -περικυκλώνεται μάλιστα από προστατευτική ζώνη 50 μέτρων.
Τηλέφωνα Επικοινωνίας: +302103223100, +302103216855 (Αθήνα) και +30286031669, +302286033064 (Σαντορίνη) Ώρες- Ημέρες λειτουργίας: υπάρχουν καθημερινά προγράμματα λειτουργίας από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο. Εισιτήρια: 3€ με την ξενάγηση.
Μέγαρο Γκύζη
Το Μέγαρο Γκύζη, στεγάζεται σε ένα από τα παλαιότερα αρχοντικά της Θήρας. Φιλοξένει πολλές εκθέσεις με παραδοσιακές στολές, χάρτες και φωτογραφίες της Σαντορίνης, από το 16ο μέχρι το 19ο αιώνα, καθώς και χειρόγραφα από την καθολική εκκλησία.
Οινοποιεία
Με ιστορία που σύμφωνα με τις ενδείξεις ξεπερνάει τα 3.500 χρόνια,η μοναδικότητά του Σαντορινιού αμπελώνα, έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι ένας από τους ελάχιστους παγκοσμίως που δεν έχει προσβληθεί ποτέ από φυλλοξήρα και επομένως αποτελείται από αυτόριζα. Με το πέρασμα των χρόνων, γίνεται φυσική ανανέωση, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι όσο μεγαλώνει ο αμπελώνας, τόσο μειώνεται η παραγωγή αλλά βγαίνει υψηλότερη ποιότητα σταφυλιού. Εκτός αυτού το πράγμα που διαφοροποιεί απόλυτα τη Σαντορίνη και δίνει ένα ξεχωριστό χαρακτήρα στις ποικιλίες μαζί με το μικροκλίμα (ελάχιστες βροχές) είναι το πορώδες έδαφος του νησιού που είναι πλούσιο σε ελαφρόπετρα και λάβα.
Οινοποιεία Μπουτάρη
Στο Μεγαλοχώρι, θα ζήσετε τη μοναδική εμπειρία οινογνωσίας αλλά και…οινοποσίας! Φροντίστε μόνο να μην επιλέξετε ιδιαίτερα πρωινές ώρες, για να απολαύσετε όσο το δυνατόν περισσότερες ποικιλίες κρασιού. Θα παρακολουθήσετε επίσης την πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία παραγωγής και εμφιάλωσης του οίνου. Μην παραλείψετε να αγοράσετε κρασί, το οποίο θα σας κρατήσει συντροφιά τις πρώτες νοσταλγικές νύχτες της επιστροφής σας… Από τις πιο ευχάριστες επισκέψεις στη Σαντορίνη και από τις πιο εμπνευσμένες κινήσεις του Γιάννη Μπουτάρη.
ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ –ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ
Το Μοναστήρι των Δομινικανίδων καλογριών
Το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης (Δομινικανίδων Καλογραιών) στα Φηρά, ιδρύθηκε το 1596 και το καθολικό του είναι αφιερωμένο στην Παναγία του Ροδαρίου.
Mοναστήρι του Τιμίου Σταυρού
Το μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού στην παραλία της Περίσσας, αξίζει την προσοχή σας με την εντυπωσιακή εκκλησία του 19ου αι. χτισμένη πάνω στα ερείπια παλαιότερης βασιλικής.
Θεοτοκάκι
Στην περιοχή του Πύργου, δείτε το Θεοτοκάκι, μία από τις παλιότερες εκκλησίες του νησιού, του 10ου αι., με ξυλόγλυπτο τέμπλο και πολύτιμες εικόνες.
Παναγία των Εισοδίων
Αξιόλογη είναι και η Παναγία των Εισοδίων στο Μεγαλοχώρι. Πρόκειται για ναό εξαιρετικής τέχνης, με ξυλόγλυπτο τέμπλο, φορητές εικόνες ρωσικής τέχνης (από την Οδησσό) και ένα περίτεχνο, μεταβυζαντινό «καλενδάριο» με 365 μινιατούρες αγίων, όσες και οι μέρες του έτους.