ΣΕΡΙΦΟΣ – …των αντιθέσεων!
Νησί έντονων αντιθέσεων και με ενεργό μαγνητικό πεδίο από τα μεταλλοφόρα πετρώματα του, αποτελεί μια ιδανική πρόταση για ήρεμες μέρες διακοπών σε ένα καθαρά Κυκλαδίτικο περιβάλλον ή ξέφρενη νυχτερινή ζωή, που σε κερδίζει με την πρώτη ματιά.
Απάνεμες παραλίες στην αγκαλιά απόκρημνων βράχων, σχεδόν όλες με παχιά φυσική σκιά από αλμυρίκια πάνω στο κύμα, με κρυστάλλινα καταγάλανα νερά και χρυσές αμμουδιές και κάτασπρα χωριουδάκια είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά της που θα κάνουν τις διακοπές σας αξέχαστες. Όλο το νησί είναι ένα μπαλκόνι στο Αιγαίο, με θέα στο Βορρά την Κύθνο, τη Σύρο στα Βορειοανατολικά, στα Ανατολικά την Πάρο, τη Σίφνο στα Νοτιοανατολικά και τη Μήλο στο Νότο. Ξερολιθιές, με αιώνες ιδρώτα ποτισμένες, φυλάνε λίγες χούφτες χώμα για αμπελάκια ή ξυνά («τα λουριά») πασχίζοντας να ισιώσουν τις απόκρημνες βραχώδεις βουνοπλαγιές, που ανάμεσα τους κρύβουν καταπράσινες, σκιερές ρεματιές.
ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ – ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
1. Χώρα – Λιβάδι, διάρκεια 50 λεπτά. Αρχή της καταπληκτικής αυτής διαδρομής η πλατεία των Μύλων της Πάνω Χώρας. Το κάστρο και η γραφικότερη, ίσως Χώρα των Κυκλάδων με την πάνω Πιάτσα, η Κάτω Χώρα με τα κατάλευκα σοκάκια της και το λαογραφικό μουσείο, όπως και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα θα ενθουσιάσουν όποιον κατέβει το υπέροχο αυτό πλακόστρωτο που οδηγεί στον Άγιο Ισίδωρο, 1300 μέτρα από το Λιβάδι.
2. Κένταρχος – Χώρα, διάρκεια 1ώρα και 30 λεπτά
Μια από τις ομορφότερες διαδρομές του νησιού που καλύπτει το ορεινό ανατολικό του τμήμα.
Ενδιαφέροντα σημεία τα «Παληομιτάτα», το εκκλησάκι του Πάνω Σταυρού, οι Κήποι και το παλιό Πηγάδι με το όμορφο πέτρινο γεφύρι και η θαυμάσια κρήνη, λιθόστρωτη στο μεγαλύτερο τμήμα της, η διαδρομή αυτή είναι σίγουρα ανάμεσα σ’ αυτές που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
3. Χώρα – Γύφτικα, διάρκεια 50 λεπτά
Η ομορφότερη θέα της Χώρας από ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα λιθόστρωτα του Αιγαίου. Η αντίστροφη πορεία έχει το πλεονέκτημα της μόνιμης θέας προς μια από τις καλύτερες ζωγραφιές των Κυκλάδων.
4. Ακονιδιά – Άσπρος Πύργος – Κουταλάς, διάρκεια 1 ώρα και 10 λεπτά
Ξεχωριστά σημεία της διαδρομής αυτής ο Άσπρος Πύργος και το εκκλησάκι του Αγίου Χαραλάμπους, τα Ξεμώνια, η θέα του κάστρου της γριάς και το παλιό μεταλλείο του Κουταλά.
Καθοδική και άνετη, με εξαίρεση τα τελευταία 15 λεπτά, όπου το μονοπάτι χρειάζεται αρκετή συντήρηση.
5. Γύφτικα – Βάρσαμο – Παναγιά, διάρκεια 1 ώρα και 40 λεπτά
Διαδρομή που καλύπτει το κέντρο του ορεινού τμήματος του νησιού. Παράκαμψη 15 – 20 λεπτών οδηγεί στην κορυφή του Τρούλου (557μ) το ψηλότερο σημείο του νησιού. Ο Άγιος Στέφανος (14ος) και η Παναγιά (10ος αιώνας) είναι τα σημαντικότερα σημεία της διαδρομής.
Ανοδική πορεία 20 λεπτά και σε συνέχεια καθοδική προς την όμορφη ρεματιά του Βάρσαμου.
6. Παναγιά – Συκαμιά διάρκεια 1 ώρα
Η δροσερότερη διαδρομή, αφού περνάει από τα Κάτω Διποτάματα, ρεματιά που κρατάει νερό ακόμη και το καλοκαίρι. Το χωριό και η Βυζαντινή εκκλησία της Παναγιάς, το εκκλησάκι της Αγίας Αναστασίας και το θαυμάσιο ποταμίσιο τοπίο της ρεματιάς με το γεφυράκι και τους περιστεριώνες είναι τα κυριότερα αξιοθέατα της της πολύ ομαλής κατηφορικής αυτής διαδρομής που καταλήγει στην παραλία της Συκαμιάς.
ΜΟΥΣΕΙΑ
Λαογραφικό Μουσείο Σερίφου
Το λαογραφικό Μουσείο Σερίφου ιδρύθηκε το 1976. Είναι ιδιοκτησία του συνδέσμου Σεριφίων και το μοναδικό στο νησί. Δημιουργήθηκε για να σωθεί η σερφιώτικη παραδοσιακή κληρονομιά και να περάσει το μήνυμα ότι παρόν και μέλλον στεριώνουν στην παράδοση. Στεγασμένο σ’ ένα από τα σπίτια με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική στην Κάτω Χώρα, το Λαογραφικό Μουσείο δεσπόζει του χώρου, με θέα μοναδική στο γαλάζιο πέλαγος. Σ΄ αυτό είναι συγκεντρωμένα, μεταξύ άλλων, στοιχεία της καθημερινής ζωής της Σερίφου, υφαντά, κεραμικά, οικιακά σκεύη, πορσελάνες, τοπικές φορεσιές και άλλα αντικείμενα, που αναπαριστούν τις αγροτικές, οικιακές και άλλες εργασίες της υπαίθρου. Σε ξεχωριστή αίθουσα υπάρχουν δείγματα του πλούτου, που η σερφιώτικη γη κρύβει στα σπλάχνα της.
Αρχαιολογικό μουσείο
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σερίφου στεγάζεται στο ισόγειο του Δημαρχιακού Μεγάρου, ένα νεοκλασσικό κτίριο του 1904, στην πλατεία του Αγίου Αθανασίου ή Πιάτσα της Χώρας. Οι συλλογές του περιλαμβάνουν κυρίως υστεροελληνιστικές και ρωμαϊκές αρχαιότητες, όπως τμήματα αγαλμάτων, επιτύμβιες πύλες με ανάγλυφη διακόσμηση ή επιγραφή, μαρμάρινες τεφροδόχους, θραύσματα κιονοκράνων, το επάνω τμήμα αγαλμάτων ιματιοφόρων μορφών που διακοσμούσαν καλύμματα σαρκοφάγων και κιονίσκους-βάσεις περιρραντηρίων.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ
Καστρομονάστηρο των Ταξιαρχών
Η μονή, χτισμένη το 1572 με φρουριακή κατασκευή με ψηλό περίβολο, πολεμίστρες, μικρά στους τοίχους ανοίγματα και μια και μοναδική είσοδο (χαμηλή λότζια) σε ύψος 4 μέτρων, χωρίς μόνιμη σκάλα, για τη φύλαξη της εικόνας των Ταξιαρχών που είχε φυγαδευτεί από την Κύπρο, δεσπόζει στο Βορειοανατολικό τμήμα του νησιού. Απόκτησε μεγάλο πλούτο και φήμη που προκαλώντας τις επιθέσεις των πειρατών ανάγκαζε τους μοναχούς να είναι και πολεμιστές.
Ο ναός με μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, τρίκογχος, μονόχωρος με τρούλο, θαυμάσιο τέμπλο και παλιές τοιχογραφίες, φιλοξενεί στο κέντρο του δαπέδου του μαρμάρινη πλάκα με το δικέφαλο αετό χρονολογούμενη από το 1659.
Σκάλες φόρτωσης
Ρωμαλέες σιδηροκατασκευές των αρχών του 20ού αιώνα πατούν γερά σε στεριά και πυλώνες από πανέμορφη λιθοδομή μέσα στη θάλασσα θεμελιωμένους και φρουρούν τα δύο άκρα του όρμου, στον Κουταλά.